onsdag 8. desember 2010

Film i hovedstaden

Da vi traff Lars ambassadøren og Julia, hans kone, i Antigua ble vi invitert til å delta på en filmfestival helga etter. Festivalen heter Icaro og er en årlig begivenhet i Guatemala. Det er en filmfestival for filmer fra mellom-amerika. I tillegg har de hvert år et gjesteland, og i år var det Norge sin tur. Filmer som ble presentert var bl.a "Upperdog", "Lønsj", "Nord" og "Kunsten å tenke negativt". Lørdag inviterte Den norske ambassade til en dag med fokus på samiske filmer. Da sett i forhold til maya kulturen, en urbefolkning til en annen. Det var satt opp gratis busser fra flere steder i Guatemala, bl.a Chichicastenango, Quetzaltenango og Coban. Bussen fra Quetzaltenango skulle komme og hente oss i Solola også. Oss er jeg, Hanne, Bjørn Egil Viktor, Emilio og Emilio sin kone Azuzana. Bussen skulle komme og hente oss kl 07.00 og vi var tidlig opp og ventet... og ventet. Men bussen kom aldri. Kl 0745 ringte jeg Marte i den Norske ambassaden og fant ut av vi i Solola er blitt glemt av bussjåføren. Da var det bare og forte seg å ta en taxi til hovedveien og kaste seg på første buss til hovedstaden. Vi skjønte at første film kom vi ikke til å rekke, men flaks i uflaks, tekniske problemer gjorde at første film var forsinka så vi fikk med oss nesten heile "Kautokeino opprøret". Etter den var det lunsj før vi fortsatte med " Min mors hemmelighet" dubbet til spansk.



Det var invitert  forskjellige personer fra ulike maya organisasjoner i tillegg var Mikkel Gaup og Ellen Lundby (regisøren av "min mors hemmelighet") invitert fra Norge. Etter filmen ble det samlet et panel som snakket om hva film som hjelpmiddel kunne gjøre for å sette fokus på mayaers rettigheter og fokus på andre problem områder. Alle var veldig interessert i å snakke med Mikkel. Guatemaltekere er glad i å snakke så tiden gikk fort. Siste filmen vi så var "Veiviserene" også den dubbet til spansk.  Den hadde jeg sett før sa det gikk greitt.


Azuzena, Mikkel, Emilio og Ellen

Når den var var kl blitt 17.00 og da kom det store spørsmålet. Skal vi reise hjem i kveld eller finne oss et hotell for natten. Viktor, Emilio og Azuzana ville hjem og fikk en venn til å hente seg. Vi var i tvil men bestemte oss fort for å bli når Julia inviterte oss til å overnatte i ambassaden. Flottere hus skal du lete lenge etter. Vi fikk smake på nydelig guatemalsk vin ( det eksisterer en produsent i Antigua). Og fikk mye nyttig og bra informasjon om Guatemala. En veldig hyggelig avslutning på en bra dag!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar